Nieuwsbrief Maart 2014

op . Gepost in Nieuwsbrief

Evaluatie 2013

Er zijn vooral positieve berichten over de inzet en betrokkenheid van de POH-medewerkers. Zij worden steeds meer een onderdeel van de huisartsenpraktijk. Van de 132 huisartsen hebben 131 huisartsen het contract verlengd.

Een groot aantal huisartsen heeft de uren opgeplust. In totaal met ruim 200 uur per week.

Veranderingen binnen de GGZ

De komst van de Basis GGZ en de Specialistische GGZ brengen nogal wat veranderingen met zich mee. De huisarts krijgt als Poortwachter een nog grotere rol. Voor een verwijzing naar de Basis GGZ of Specialistische GGZ moet er sprake zijn van een stoornis volgens de DSM-4 classificatie. De verwachting is dat de huisarts en POH-GGZ meer patiëntcontacten in de huisartspraktijk gaan verrichten.

Aantal huisartsen

De afgelopen twee maanden hebben 11 huisartsen zich bij ons aangesloten. Eind 2013 hebben we een vacature geplaatst en hebben we 7 nieuwe POH-medewerkers aangesteld.

Mocht u als huisarts willen deelnemen of het aantal uren willen uitbreiden dan kunt u contact opnemen met POH-GGZ, Bert-Jan Bons 06-23888892 of via de mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via de website www.pohggztwente.nl

Vernieuwde website

Onlangs is onze website vernieuwd en gebruiksvriendelijker geworden. Neem eens een kijkje en laat weten wat u ervan vindt.

Scholing

De POH-medewerkers die onlangs zijn aangesteld worden medio 2014 geschoold. Begin februari hebben we met Saxion een gesprek gehad over onze scholingswensen.

Daarnaast worden de POH-medewerkers geschoold om te kunnen screenen op ggz-problematiek zodat uw POH-medewerker kan werken conform de nieuwe richtlijnen.

Verruiming beleidsregel

De beleidsregel is in 2014 uitgebreid met de mogelijkheid om gelden aan te vragen voor e-health en psychiatrische consultatie. De middelen kunnen worden aangevraagd via Menzis. Meer informatie leest u hierover ook in de nieuwsbrief van THOON.

Interview in vakblad V&VN

Een tijdje geleden zijn Vera Koenderink en Bert Jan Bons geïnterviewd door het vakblad verpleging en verzorging Nederland. De aanleiding is de grote dekkingsgraad die de Stichting POH-GGZ heeft in Twente ten opzichte van het landelijk percentage.

Overleg THOON en Stichting POH GGZ

Omdat het aantal POH GGZ binnen de Stichting groeiende is en er diverse veranderingen in de GGZ gaande zijn, gaat de Stichting in overleg met THOON na hoe de huisartsen in Twente sterker dan tot nu toe betrokken kunnen worden bij de Stichting. We verwachten hierover in het voorjaar concrete voorstellen te hebben besproken.

StepDep

Binnenkort gaat Step-Dep van start in huisartsenpraktijken waar onze POH’s werkzaam zijn. Step-Dep is een onderzoeksproject dat in samenwerking met de Vrije Universiteit wordt uitgevoerd. Het gaat om een trapsgewijs zorgprogramma dat is ontwikkeld om een depressie te voorkómen bij patiënten met diabetes type 2 en/of een coronaire hartziekte. De POH-GGZ zal dit programma, na een korte training, grotendeels gaan uitvoeren. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Susan van Dijk van de Vrije Universiteit: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 020-5986865